Home Forums Forum Cie Ruimtelijke Kwaliteit

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Huib Jan ODRivierenland 1 maand, 2 weken geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #2085

  Milo Verhamme

  Beste collega’s,

  Kennen jullie situaties/gemeenten waar een archeoloog lid is van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit? Zo ja, welke nadelen/voordelen zitten hier aan?

  Alvast dank voor de reacties!

  Hartelijke groeten,

  Milo Verhamme

  #2086

  Maarten G.

  Goedemorgen Milo,

   

  Niet exact hetzelfde, maar in Gouda is al zo lang als ik er zit (+/- 17 jaar) een archeoloog lid van de Commissie Cultuurhistorie (op dit moment Monique van Veen, van Den Haag). Deze commissie adviseert (waar het archeologie betreft) met name over grote zaken: toestaan van vergunningen op archeologische monumenten, nieuw archeologiebeleid, nieuwe kaarten, complexe projecten etc.

  In de praktijk zijn er weinig zaken waar ik de commissie echt voor nódig heb, en Monique heeft wat betreft archeologie dus nioet heel veel te doen gehad denk ik. Maar in voorkomende gevallen is het erg prettig om te weten dat er een commissie is die, als steuntje in de rug, kan adviseren richting gemeente. Dat helpt mij dan om bepaalde zaken er door te krijgen. En ook in andere gevallen is het erg pretig om soms als achtervang wat advies te kunnen vragen.

  In een commissie cultuurhistorie werkt het dus, naar mijn idee. Maar in de ARK? Ik denk dat ze daar maar zeer weinig te doen zouden hebben, en hooguit zo nu en dan zouden kunnen signaleren dat er ook archeologie aan de orde is. Maar daar is de ARK niet voor, lijkt me?

  Tot zover even, weet niet of je in Vlaardingen bent morgen/vrijdag, dan praat ik er graag over door met je!

   

  Groet,

  Maarten G.

  #2087

  Milo Verhamme

  Hoi Maarten,

  Dank voor je antwoord!

  Ik ben niet op de Reuteldagen, maar desondanks veel plezier gewenst daar! 😉

   

  Groetjes, Milo

  #2115

  Maarten Wispelwey

  Milo,

  ik onderschrijf de reactie van Maarten G. Het is aan de vooruitstrevendheid van de gemeente in kwestie. Vaak heeft een archeoloog een meerwaarde voor het cultuurlandschap. In monumenten- en erfgoedcommissies zit wel met regelmaat een archeoloog

  Groet,

  Maarten W

  #2117

  Huib Jan ODRivierenland

  Ja, ik ken er wel eentje. lid Channa Cohen zit in de commissie erfgoed en ruimte in Culemborg. Toetsing van archeologische stukken als bg is daar niet aan de orde (dat was nog wel het geval voordat Culemborg in 2010 een regioarcheoloog kreeg). Tegenwoordig worden de consequenties van plannen voor archeologie eerder gewogen en hoe kan archeologie/erfgoed benut worden bij inrichtingsplannen. Voorbeeld is Molenkade naast Diefdijk als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

  Maar dit soort plannen komen niet heel vaak voor. Wanneer er plannen liggen die raken aan beleid is er afstemming over goede invulling zoals laatst met de tweede generatie waarden- en verwachtingskaart.

  Groet Huib Jan

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.