Home Forums Forum Nulmeting terrein

Dit onderwerp bevat 7 reacties, heeft 6 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Maarten G. 5 dagen, 7 uur geleden.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #2104

  Huib Jan ODRivierenland

  Dag CGA-collegae,

  ik heb weer eens iets dat ik jullie wil voorleggen. Er is net uitspraak van bestuursrechter Arnhem op beroep en voorlopige voorziening binnen gekomen. Wij als verweerder, gemeente Buren in dit geval, zijn in het gelijk gesteld en hebben een omgevingsvergunning op juiste gronden afgegeven voor een nieuw productiehoutperceel (laanbomen). Na onderzoek is gebleken dat de ondergrond tot 40 cm onverdacht  is en dus naar hartenlust geroerd mag worden. Nu heb ik tijdens behandeling beroep aan mijn collega jurist meegegeven dat ik graag een nulmeting wil hebben van de toestand voor aanplant. Dat is gegrond verklaard en zal ik ook gestand moeten doen.

  Nu heb ik daar natuurlijk wel ideeën bij hoe dat aan te pakken. Toch wil ik even klankborden met jullie. Hebben jullie a. wel eens een nulmeting uit laten voeren tav een diepte vrijstellingsgrens? b. hoe ging dat en hoe beviel dat? en c. kennen jullie misschien (andere) (goede) voorbeelden?

  Ik ben blij met elke vorm van input die jullie aandragen!

  Dank en groet, Huib Jan

  #2113

  Maarten G.

  Hoi Huib Jan,

  dergelijke 0-metingen  heb ik nog niet laten doen, maar in z’n algemeenheid (zoals je zelf ongetwijfeld ook hebt bedacht) gaat het erom dat je vooraf bedenkt wat je in de toekomst zou willen weten mbt de verstoring, en dan zorgt dat je mbt die aspecten nu alle informatie hebt. Aangezien er ook allerlei zaken kunnen zijn die je nu nog niet kunt bedenken, maar in de toekomst toch blijkt te willen weten, loont het om 0-metingen zo uitgebreid mogelijk in te steken.

  Daarnaast is het is verstandig om na te denken over wat je nu meet, en of je dat in de toekomst nog wel opnieuw op vergelijkbare wijze kunt meten. Kan je de proefsleuf die je nu graaft, in de toekomst ook nog op dezelfde plek aanleggen? Zo nee, is het dan wel de juiste aanpak, of kan je wellicht beter voor boringen gaan? Etc.

  Tot slot: voor hoelang is je 0-meting? Is het echt bedoeld voor monitoring, en ga je tussentijds nog kijken of het wel goed gaat (en eventueel ingrijpen als dat niet zo is)? Of is het eenmalig, en mag je toekomstige opvolger over 50 jaar bij veranderend gebruik kijken of hij de gegevens nog kan vinden? In het eerste geval: bedenk of je, als het fout gaat, wel kúnt ingrijpen. Als dat niet zo is, zou ik adviseren om het mantra van Hans Huisman irt montoring te hanteren: Relax, don’t do it…

  Succes en groet,

  Maarten

  #2114

  Dick de Jager

  Gedachtes:

  – betreft het een gewaardeerde vindplaats, of een verder niet onderzocht perceel?

  – bomen wortelen wel dieper dan 40 cm, wat heeft dat voor effect op eventuele grondsporen?

  – monitoring heeft alleen zin als je er consequenties aan kan verbinden

  #2116

  Huib Jan ODRivierenland

  Dag,

  de locatie is alleen afgeboord en dus alleen op basis van boorkernen inzichtelijk. Dat is voor ons voor nu voldoende. Het gaat om het monitoren van het pakket en niet zozeer een vindplaats (want die zit er formeel (nog) niet). De vergunninghouder was zeer stellig dat de grond al tot diep geroerd was. Bleek dus niet zo te zijn. Hebben we even vastgelegd.

  De nul-meting is in het kader van een toezicht/handhavingstraject. De vergunninghouder mag niet meer dan 40 cm van het huidige profiel aantasten. Als dat wel zo is volgen de sleufjes pas. Voila: de consequenties. Bomen worden aangeplant: eerste toezichtmoment/controle. Na 3/4 jaar gaan de eerste bomen weg voor gebruik: tweede toezichtmoment/controle. Na 5/6 jaar is het einde cyclus. Dan moeten alle bomen weg uit het perceel en volgt nieuwe cyclus: derde toezichtmoment. Deze is cruciaal omdat de wortels dan dieper reiken en de kluit groter is geworden. Men zegt dat de kluit binnen 40 cm verstoring wordt geschept/afgeknipt. Als er dan nog grondwerkzaamheden zijn die die ondergrond verder verstoren heeft de vergunninghouder een probleempje. We houden dat verder goed in de gaten.

  En die relax tip moet ik ook maar ter harte nemen. Dank!

  #2123

  de Boer

  Hallo Huib Jan,

  In het kader van de monitoring van Werelderfgoed Schokland heeft de ROB/RACM/RCE nulmetingen uitgevoerd. Hierbij is b.v. redoxpotentiaal bekeken en zijn dataloggers aangebracht. Men zit nu al in de 3de monitoringsronde. Hierbij ontvang je de link naar het rapport van ronde 3. Ik neem gemakshalve maar even aan dat daarin  ook verwijzingen staan naar de eerdere rapporten en dus ook de 0-meting:

  https://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/ram207-schokland-eng.pdf

  Hartelijke groet,

  Peter de Boer

  Omgevingsdienst regio Utrecht

  #2125

  Maarten Wispelwey

  Huib Jan,

  je hebt je zelf wat op de hals gehaald. Wat in de reacties al is gesteld, is dat je weet wat je wil meten/monitoren. Ik neem aan dat je de garantie wil hebben dat ze niet dieper dan 40 cm gaan graven of dat eventuele boomwortels (net erom?) dieper de boel verstoren. Omdat de bomen al redelijk snel er weer uit gehaald worden, zal er niet veel verstoring door wortels plaatsvinden. Dus dan gaat het om de plantgaten te monitoren, want die wil je niet dieper dan 40 cm hebben.

  Met een nulmeting kun je de NAP-hoogte van maaiveld meten en de diepteligging van diverse lagen (inclusief de archeologische laag). Ik denk dat je het graven van de plantgaten moet begeleiden/monitoren. Alleen op die momenten kun je zien hoe diep ze gaan. De plantgaten zijn de enige variabele in jouw verhaal. Dus ik vind je vraag lastig te beantwoorden.

  Maarten W

  #2126

  Joris Habraken, regioarcheoloog Arnhem

  Hoi Huib-Jan,

  Een heel gedoe voor een mogelijke vindplaats. Ik zou eerst een paar proefsleuven trekken om te zien waarvoor je het allemaal doet en of het überhaupt mogelijk en/of nodig is. Daarbij de vraag stellend aan welke randvoorwaarde behoud in situ zou moeten voldoen (naast die 40 cm toegestane verstoring). Kun je daar samen met het archeologiebureau een mooi eisenpakket voor samenstellen. Stel de landeigenaar verplicht de monitoring regelmatig uit te laten voeren en daarover te rapporteren. Wellicht kiest hij dan uiteindelijk liever voor proefsleuven.

  Groeten, Joris

   

   

  #2127

  Maarten G.

  Nog even in reactie op wat Peter aangaf: de monitoring op Schokland is echt van een andere orde, we hebben het daar tenslotte over Werelderfgoed. Ga dus vooral niet zóiets optuigen op dit perceel, zou ik zeggen…

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.