Het Convent van Gemeentelijk Archeologen
Het Convent van Gemeentelijke Archeologen (CGA) is het overlegorgaan van archeologen in Nederland die een betrekking hebben bij een gemeente of via een samenwerkingsverband een structureel contract hebben met een gemeente op het gebied van archeologie. Het CGA behartigt de belangen van het archeologisch erfgoed in ruim 150 Nederlandse gemeenten. Als koepelorganisatie adviseert het CGA de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op het gebied van RO en archeologie.Het Convent heeft de volgende doelstellingen:
- belangenbehartiging gemeentelijke rol binnen het archeologisch bestel
- bevorderen van archeologie als onderdeel van erfgoedbeleid en -beheer
- monitoren en evalueren van beleidsontwikkelingen in theorie en praktijk
- middels platformfunctie actief informeren en ondersteunen van leden op het gebied van de archeologische monumentenzorg
De gemeentelijke archeologie
Begraven erfgoed
Onze gemeenten hebben een rijke geschiedenis. Kerken, kastelen, huizen en muren getuigen nog van het middeleeuwse verleden. Behalve in het straatbeeld zijn er ook resten van het verleden bewaard in de bodem, niet alleen uit de Middeleeuwen maar ook uit oudere en jongere perioden: de prehistorie, de Romeinse Tijd en de Nieuwe Tijd. Deze archeologische sporen komen regelmatig bij allerlei ingrepen in de bodem aan het licht.
Archeologische monumentenzorg
Sinds 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het archeologische erfgoed. Gemeenten dienen inzichtelijk te maken waar archeologische waarden aanwezig zijn en waar ze verwacht worden. In het bestemmingsplan dienen regels opgenomen te worden over hoe de gemeente met het erfgoed omgaat. Het is de taak van de gemeentelijke archeoloog om de aanwezige waarden en sporen zo goed mogelijk te beheren. Dat betekent dat bij alle infrastructurele en bouwkundige projecten rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van archeologische vindplaatsen. Als het niet mogelijk blijkt om een vindplaats te beschermen, zal de gemeentelijke archeoloog een opgraving (laten) uitvoeren, in nauw overleg met alle betrokkenen. Juist door het tijdig inschakelen van de gemeentelijke archeoloog kunnen vertragingen en kostenoverschrijdingen worden voorkomen.
Onderzoek
De gemeentelijke archeoloog beschikt over een scala aan onderzoeksmethoden en -technieken: van een globale verkenning van een terrein tot een gedetailleerd uitgewerkte studie van alle opgegraven resten. Vaak worden bij dat onderzoek universitaire instellingen of andere gespecialiseerde instellingen betrokken. Het gezamenlijke archeologische onderzoek in de Nederlandse gemeenten staat op een hoog peil en heeft een eigen betekenis voor de Nederlandse archeologie.
Publieksfunctie
Archeologie is een wetenschap met een duidelijke publieksfunctie. De huidige bewoners hebben grote belangstelling voor het leven in vroeger tijd in hun eigen gemeente, wijk of straat. De gemeentelijke archeologen komen aan die belangstelling tegemoet door middel van publicaties, tentoonstellingen, open dagen en lezingen. Het archeologische werk levert dan ook een belangrijke bijdrage aan het cultuurhistorisch besef en de kwaliteit van de fysieke leefomgeving binnen de gemeenten.
De gemeentelijke archeologie in beeld:
Zie de portfolio op de homepage!